Xərci az, gəliri çox - Bu biznesə maraq artır
Bu il arıçılar uzun yay günlərindən sonra bol məhsul götürəcəklərinə inanırlar. Ağstafanın Xətai kəndində yaşayan arıçı Şahin Cəfərov bu canlıların təkcə balını deyil, onların istehsal etdiyi 7-8 növ məhsulunu da toplayır.
Bu təbiət canlılarının maraqlı xüsusiyyətlərindən danışan arıçı deyir ki, həyətində xüsusi su qabı düzəldib və oradan damcı-damcı axan suyu içən arılar üçün həm də duz verir. Ağstafanın iqliminin arıçılığın inkişafı üçün əlverişli olduğunu deyən Şahin Cəfərov bir müddət sonra yeşiklərdən bal toplanacağını deyir.
O, deyib: “Məhsuldarlıq arıdan və təbiətdən asılıdır. Elə olub ki, 30 pətəkdən bir ton bal götürmüşük. Elə vaxt də olub ki, heç 60 pətəklə 300-400 kiloqram bal götürə bilməmişik. Bizim arılar üç yaz görür. Əvvəlcə arılar həyətimizdə olan çiçəklərdən şirə çəkir. Sonra arıları Qarayazı qoruğuna aparırıq. Orada çiçəklər çoxdur, müalicəvi çiçəklər də var. May ayının sonunda isə arı ailələrini dağa köçürürük. Dağda bizim arılarımız üçüncü yazı görür.”
Uzun illərdir arıçılıqla məşğul olan və bu sahədə təcrübə qazanmış arıçılar çoxdur. Bu maraqlı təsərrüfat növünü nəsildən-nəslə ötürən ailələr var. Bu sahədə təbii çətinliklər və problemlər olsa da, təcrübəli arı sahibləri vəziyyətdən üzüağ çıxa bilirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, bu canlılardan bol məhsul götürmək üçün arı ailələrinə yüksək səviyyədə qulluq edilməlidir.
Arıçı Sarı Musayev deyib: “Qırx ilə yaxındır arıçılıqla məşğulam. Hazırda 40 arı ailəsinə qulluq edirəm. Məhsuldarlıq demək olar ki, pis deyil. Tanıyanlar bilir ki, bizdə olan ballar təbii baldır. Arı çöldən nə gətiribsə odur. Haradasa bir həftədən sonra bal yığmağı planlaşdırırıq.”
Müxtəlif çiçəklərdən toplanan balın həm dadında, həm də rəngində fərq olur ki, bu da məhsulun dəyərini daha da artırır. Ümumiyyətlə əsl arıçılar hesab edirlər ki, hava şəraitindən asılı olmayaraq bu zəhmətkeş canlılardan istədikləri məhsulu almağı bacarmaq lazımdır.
Arıçılıq təsərrüfatına son illər marağın artdığını deyən arıçılar buna başlıca səbəb kimi təsərrüfatın bu sahəsinin az xərc tələb etməsi, eyni zamanda, olduqca gəlirli sahə olması ilə əlaqələndirirlər. Baldan xalq təbabətində də bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir. Bundan başqa, arıdan əldə edilən mum, vərəmum, arı zəhəri, arı südü, çiçək tozu, güləmdən də geniş istifadə olunur. Bir arı ailəsindən təxminən 10-15 kiloqram məhsul toplayan ağstafalı arıçılar sərgilərdə də iştirak edirlər.
© Azərtac
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 1 həftə sonra
- 1 həftə sonra
- 5 gün sonra
-
- 36 d. əvvəl
-
1 saat əvvəl
Mədəni sərvətləri ehtiyatsızlıqdan məhv edənlər 2 ilədək həbs oluna bilər
-
1 saat əvvəl
Şarj növbəsi? Unut - Hibridlərin yeni nəsli artıq Azərbaycanda!
- 1 saat əvvəl
- 1 saat əvvəl
-
1 saat əvvəl
Hökməli və Qobuda yolların təmirinə 1,4 milyon manat ayrıldı
- 1 saat əvvəl
- 1 saat əvvəl
- 2 saat əvvəl
Son Xəbərlər
Biznesiniz üçün QISA NÖMRƏ (Ulduz nömrə) alın
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Ödənişsiz investisiya seminarı: Yatırımda təcrübə qazan
Xalq Bankda yeni təyinatlar
Şarj növbəsi? Unut - Hibridlərin yeni nəsli artıq Azərbaycanda!
“Kənddən Şəhərə” Yeni il yarmarkası başlayır
Hökməli və Qobuda yolların təmirinə 1,4 milyon manat ayrıldı
Ən çox oxunanlar
Dekabrın 20-də gözlənilən hava şəraiti
Azərbaycandan Gürcüstana və İrana gedənlərin sayı artıb, Rusiya və Türkiyəyə gedənlərin sayı isə azalıb
Azərbaycana körfəz və MDB ölkələrindən gələnlərin sayı azalıb
Naxçıvanda 136 layihə üzrə yeni istehsal və xidmət sahələri yaradılıb, sahibkarlarının ixracı artıb
ABB növbəti dəfə yüksək təhlükəsizlik sertifikatı aldı!
“Araz” supermarketlər şəbəkəsi “Dayaq” mükafatına layiq görülüb
Unicapital “Yeni Nəsil Maliyyə” forumunun sponsoru olub









.jpg)




